Recept za vučeno (vodeno) tijesto

Posted by: on Jan 6, 2013 | No Comments

Vučeno ili vodeno tijesto se tradicionalno koristi za pripremanje savijače ili štrudle.

Ovaj recept je jednostavan za izvesti, ali zahtijeva malo vještine. Važno je da su namirnice u dobrom omjeru. Tijesto treba odstojati barem 30 minuta prije konačnog razvlačenja. Kada se vučeno tijesto razvlači, najbolje ga je razvlačiti na platnenoj tkanini. Tijesto se razvlači kružno, tako da se krajevi lagano povlače prema van.Sastojci:

Brasno 400g
Jaje 1kom
Voda 1.5dcl
Sol 2g
Ulje 0.4dcl

Priprema vučenog tijesta

Brašno se raspodjeli u mali brežuljak. U sredini brežšuljka se izradi udubina. Jaja, ulje, sol i voda se dodaju u udubinu od brašna. Nakon toga se počinje s mjesanjem tijesta. Svi sastojci se sjedine i pomalo se dodaje brašno sa krajeva. Tijesto se mijesi otprilike 20-tak minuta. Tijesto je gotovo kada je kompaktno i srednje tvrdoće. Nakon toga tijesto možete stavidi u posudu i preliti s malo ulja. Ostavite tijesto da se odmori barem 30 minuta.

Razvlačenje vučenog tijesta 

Nakon što je tijesto odstojalo 30-tak minuta, spremno je za razvlačenje. Prije samog razvlačenja, treba pripremiti radnu površinu. Tradicionalno, za pravljenje vučenog tijesta koristi se platnena tkanina za koju se tijesto neče zalijepiti prilikom razvlačenja. Tijesto je najbolje početi razvlačiti najprije s valjkom. Kada se dobije željena debljina od 1 cm, tada se tijesto može početi reazvlačiti s prstima. Tijesto se nježno i polagano razvlači od sredine prema krajevima, unaokolo. Vučeno tijesto je gotovo s razvlačenjem kada je tanko i gotovo polu prozirno. Prije nanošenja nadijeva na vučeno tijesto važno ga je poprskati s maslacem ili uljem.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 120 minuta
Zahtjevnost: srednja

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

Leave a Reply