Recept za savijaču od jabuke

Posted by: on Jan 6, 2013 | No Comments

Savijača od jabuka je idealan recept za ove jesenjske dane. 

Uz nekoliko jednostavnih namirnica možete napraviti ovu gracioznu slasticu. Savijašča ili štrudla od jabuka dolazi iz Austrije, ali je postala tradicionalni desert i u našim krajevima. Kombinacija nadijeva s jabukama i vučenim tijestom daju ovom jelu poseban, prepoznatljiv okus. Savijača s jabukama je prikladna za jednostavne ali i svečane prilike.Sastojci:

Jabuke 600g
Sećer 50g
Grožđice 30g
Limun korica 30g
Cimet 2g
Maslac za premazivanje
Ohrah 30g
Šećer u prahu za posipanje

Recept za vučeno tijesto možete preuzeti ovdje.

Priprema nadijeva

Jabuke operite, ogulite i narežite na sitne komade. Dodajte grožđice, sećer, cimet, limunovu koru i sve dobro promiješajte. Za ovaj recept za savijaču od jabuka, jabuke su narezne na sitne komadiće. U protivnom ako se jabuke jako usitne pustit će sok koji pretjerano navlaži vučeno tijesto.

Smotavanje savijače

Vučeno tijesto se razvlači na platnenoj tkanini koja služi kao podloga. Nakon što je tijesto razvučeno dobro ga je poprskati s maslacem. Maslac daje odgovarajuću vlažnost i obogaćuje cijelokupni okus savijače. Nadijev se položi na tijesto po cijeloj dužini tijesta, kao jedna linija. Nakon što je nadijev položen tijesto je spremno za rolanje. Tijesto se mota pomoću tkanine na kojoj se nalazi. Krajevi tkanine se uhvate i tkanina se zajedno s tijestom lagano preklopi, tako da formira savijutak. Kada je tijesto zavijeno, posloži se u odgovarajuću posudu za pečenje. Prije samog pečenja poželjno je gornju stranu savijutka premazati maslacem. Savijača od jabuka se peče na 200°C 35-40 minuta, dok na vrhu ne dobije zlatno žutu boju. Nako pečenja, savijutak je dobro ohladiti prije serviranja. Prilikom serviranja možete sve posipati sa šećerom u prahu.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 100 minuta
Zahtjevnost: srednja

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

Leave a Reply