Recept za Sarmu (od kiselog kupusa)

Posted by: on Jan 6, 2013 | 2 Comments

Sarma na turskom znači ‘nešto zamotano’, ili umotavanje. 

Sarma je jelo rasprostranjeno od Bliskog istoka, preko Balkana pa do centralne Europe. U našim krajevima, sarma se tradicionalno priprema oko božića i nove godine. Sarma se isto tako služi kao jedan od sljedova za svadbene večere. Specifičnost ovog recepta je u tome što je sarma zapečena u  keramičkoj posudi. Ovom tehikom se dobija poseban, fantastičan okus.

Sastojci:

Kiseli kupus 800g
Svinjsko meso 400g
Juneće meso 200g
Slanina 60g
Riža 50g
Ulje 0.6dl
Luk 60g
Češnjak 10g
Jaje 1
Lvorov list 1kom

Zaprška:

Brašno 1 žlica
Crvena paprika (mljevena) 5g
Rajčica pire 1 žlica

Napomena:
Peći 2 sata na 200°C i nakon zaprške još dodatno peći 20 minuta na 180°C.

Priprema

Za sarmu je potrebno mljeveno meso. Za ovaj recept korišteno je svinjsko i juneće meso. Počnite sa dinstanjem sitno narezanog luka na ulju. Luk se dinsta nekoliko minuta na laganoj varti. Nakon dinstanja luka dobro je pripremiti listove kiselog kupusa. Odstranite korijen lista kiselog kupusa, tako da je kasnije lakše zamotati listove u željenu formu.

U mljeveno meso dodajte jaje, češnjak, rižu, prethodno izdinstani luk, sol i papar. Mljeveno meso dobro izmjesite u kompktnu smijesu. U listove od kiselog kupusa umotajte mljeveno meso, tako da formirate sarmu. Posložite preostale dijelove kiselog kupusa na dno posude za pečenje. Nakon toga posložite sarmu u posudu za pečenje. Dodajte slaninu, lovorov list i sve zalijte sa dovoljno vode. Stavite sve peći dva sata, na temperaturi od 200°C.

Zaprška

U tavu nalijte ulje. Kada se ulje malo zagrije dodajte brašno, crvenu mljevenu papriku i pire od rajčice. Propržite sve nekoliko minuta na laganoj vatri. Uz stalno miješanje sa žicom za miješanje, dolijte vode i prokuhajte zapršku dok se malo ne zgusne.

Nakon dva sata pečenja izvadite sarmu iz pečnice i dolijte pripremljenu zapršku. Vodite računa da se zaprška ravnomijerno raspodijeli između sarme. Vratite sarmu u pećnicu i pecite dodatnih dvadeset minuta na temperaturi od 180°C. Kada je sarma gotova ohladite je nekoliko minuta i servirajte.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 2 sata i 45 minuta
Zahtjevnost: srednje

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

 

2 Comments

 1. Posmatrac
  November 26, 2013

  Postovani urednice ovog saajta. Malo sam pregledo vas sajt i procitah da je sarma rasprostranjena do centralne evrope “Sarma je jelo rasprostranjeno od Bliskog istoka, preko Balkana pa do centralne Europe.” Odmah zelim da vas informisem da se sarmakonzumira i na sjeveru Evrope odnosno u Svedskoj. U Svedsku je to jelo doslo pocetkom 18- og st. donijeli su ga svedski vojnici sa prostota tadasnjeg Osmanskoc carstva. U Svedskoj se to zove dolma. Vise info http://sv.wikipedia.org/wiki/Dolmar Pozdrav iz Svedske

  Reply
  • Zoran
   November 28, 2013

   Hvala Vam puno na ovom informatiovnom komentaru.

   LP Zoran

   Reply

Leave a Reply