Recept za rolovanu prasetinu

Posted by: on Jan 6, 2013 | No Comments

Za ovaj recept sve što Vam treba je svinjsko meso. 

Svinjsko meso je često najjeftiniji izbor. S ovim receptom možete naučiti kako potpuno iskoristiti svaki dio kupljnog mesa. Sve kosti se vrlo jednostavno odstrane od mesa i i sve se pažljivo zavije u savršenu rolu. Rola se peče oko dva sata na temperaturi od 180 do 200°C. Kada je gotovo i ohlađeno, jednostavno se nareže na šnite. Šnite izgledaju fantastično i sigurno će oduševiti sve Vaše goste.

Sastojci:

Prasetina 1kg
Sol 20g
Špaga
Ulja 0.5dl
Voda 1dl

Priprema

Komad mesa korišten za ovaj recept sadrži rebra i dio kotleta. Odstranjivanje kostiju počnite tako da počnete od vrha, iznutra prema dolje. Zarežite s unutarnje strane, tako da počnete odvajati dio masti i mesa od kostiju. Nakon toga pređite na vanjsku stranu. Počnite od vrha gdje je kotlet, zarežite pažljivo i kako režete polagano povlačite meso.

Ovom metodom meso je vrlo lagano odvojiti od mesa. Kada ste odvojili meso od kostiju, formirajte rolu. Kada je rola gotova zavežite je sa špagom, tako da su svi krajevi revnomjerno zategnuti.

U posudu za pečenje ulijte malo ulja da se stvori podloga. Posolite rolu prije stavljanja u posudu za pečenje. Kada je rola položena u posudu za pečenje, nauljite rolu i dodajte malo vode. Zagrijte pečnicu na 180 do 200°C i pecite rolu oko dva sata. Kada je rola ispečena, ohladite je i odstranite špagu. Narežite ohlađenu rolu na šnite i servirajte.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 2 sata i 30 minuta
Zahtjevnost: srednje

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

Leave a Reply