Recept za nabujak od jabuka

Posted by: on Jan 6, 2013 | No Comments

Jabuke i jesen. Zašto ne nabujak od jabuka? 

Ovaj recept je klasičan i fantastičan. Klasičan je jer se koristi smijesa žumanjaka, tučenog bjelanjka i grisa. A fantastičan je,  jer sama smijesa kada je ispečena daje rahlu teksturu i osebujan okus. Ovo je isto tako vrlo jednostavan recept za pripremiti koji ne zahtijeva posebne namirnice ili iznimnu vještinu. Možete slobodno biti kreativni i zamijeniti jabuku sa nekim drugim sezonskim voćem. Bitno je da servirate nabujak kada je topao. Uživajte.Sastojci:

Jabuke 1 kom
Jaja 2 kom
Maslac
Mrvice
Šećer 2 žlice
Šećer u prahu
Vanili šećer 1 vrećica
Svježi kravlji sir 70g
Gris 90g
Mlijeko 15dl

Priprema nadijeva

Najbolje je početi sa kuhanjem grisa. U posudu srednje dubine ulijte vodu. Pustite da voda tempreaturom bude pri ključanju i polagano, uz stalno miješanje dodajte gris. Smanjite vatru na minimum i nastavite stalno miješati nekoliko minuta, dok se gris ne zgusne. Laganim, stalnim miješanjem izbijegava se stvaranje grudvica.  Kada je gris gotov stavite ga po strani  da se ohladi.

Sljedeći korak je razdvojiti žumanjak od bjelanjka. Kada je sve odvojeno u posudu sa žumanjcima dodajte šećer i kravlji sir. Šećer, sir i žumanjke dobro izmješajte, tako da dobijete finu, glatku smijesu. Nakon što ste gotovi sa smijesom od žumanjaka, možete prijeći na tučenje bjelanjaka. Bjelanjke možete tući ručno, mježalicom za tučenje ili električnim mikserom. Bjelanci su gotovi kada dobijete bijelu smijesu koja nalikuje šlagu. Smijesa od bijelanjka je gotova kada se se zalijepi na dno posude u kojoj ste miješali smijesu. Jednostavan test je da lagano izvrnete posudu naopako i ako smijesa ne pada, tada je gotova.

Pečenje nabujka 

Do ovog trenutka ako ste pratili sve korake, gris bi se trebao ohladiti. Umijesite gris i izmješane žumanjke. Nakon toga tu smijesu umijesite sa istučenim bjelanjkom. Prilikom miješanja budite vrlo pažljivi sa istučenim bjelanjkom, umijesite smijesu lagano. Kada je smijesa gotova možete pripremiti zdijelice za pečenje. Namažite zdijelice sa maslacem i poprskajte s krušnim mrvicama. Ispunite zdjelice sa smijesom koju ste prethodno pripremili. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite nabiujak u zdjelicama 25-35 minuta. Servirajte nabujak  dok je topao.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 60 minuta
Zahtjevnost: srednja

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

Leave a Reply