Recept za francusku salatu

Posted by: on Jan 6, 2013 | No Comments

Francuska salata zapravo dolazi iz naših krajeva a ne iz Francuske. 

Francuska salata je jednostavan recept za pripremu, ali i vrlo ukusan. Namirnice potrebne za ovaj recept su kuhano povrće, svježa jabuka i majoneza. Majoneza se koristi kao smijesa koja povezuje sve sastojke i daje vrlo istančan okus. Francuska salata se može poslužiti kao dodatak hladnim predjelima. Jednako je primjerena za svečane kao i ne formalne prigode.

Sastojci:

Kuhani grašak 150 g
Majoneza 150 g
Kuhani krumpir (u ljusci) 100 g
Kuhana mrkva 100 g
Kiseli krastavci 70 g
Tvrdo kuhano jaje 1kom
Kuhani korijen celera 50 g
Jabuka 1/2 kom
Limunov sok 10 ml
Sol i papar

Priprema

Prije prigotovljavanja francuske salate dobro je izraditi domaću majonezu. Puni recept i upute za domaću majonezu, možete preuzeti ovdje.

Najprije skuhajte mrkvu, grašak, celer, krumpir i jaje. Kada je sve skuhano i ohlađeno, počnite s rezanjem. Narežite svo kuhano povrće, jabuku i tvrdo kuhano jaje na kvadratiće podjednake veličine. Podjednaka veličina svih sastojaka je jedan od najvažnijih koraka. Nakon što su svi sastojci narezani, sve popaprite i promiješajte. Nakon toga dodajte domaću majonezu koju ste prethodno pripravili. Sve dobro ali lagano izmješajte.

Posljednji korak je dodavanje limunovog soka i konačno miješanje. Kada je sve kompaktno, možete servirati francusku salatu. Francuska salata se smatra hladnim predjelom i jako dobro se slaže sa ostalim hladnim predjelima. Isto tako francusku salatu možete servirati uz tanko narezane, suhomesnate proizvode i kao dio kanape sendvića. U našim krajevima fracuska salata se tradicionalno servira za novogodišnje i božićne praznike, no može se spravljati tokom cijele godine.

Uživajte u ovom receptu i podjelite Vaše komentare s nama.

Vrijeme pripreme: cca 20 minuta
Zahtjevnost: jednostavno

Pratite nas na Facebooku i Twitteru.

Leave a Reply